Walory wartej odwiedzenia restauracji czyli gdzie zjeść smacznie i w ciekawej atmosferze

Jak rozpoznać dobrą restaurację? Odpowiedź wcale nie jest taka prosta… Ktoś powie: wystarczy wejść, rozglądnąć się, złożyć zamówienie, zjeść i zapłacić. Tylko tak właściwie, to do której wejść? By po wyjściu nie żałować wydanych pieniędzy czy zmarnowanego czasu. Myśl, że oto w biały dzień, przy otwartej kurtynie zostaliśmy oszukani potrafi nam zepsuć humor na resztę dnia. Na co więc powinniśmy zwrócić uwagę po wejściu do restauracji?

stoliki czekające na klientów

Autor: pds209
Źródło: http://www.flickr.com

Na aromat unoszący się w powietrzu. Jeżeli nie jest obiecujący – bezzwłocznie opuszczamy miejsce. Jeżeli unosi się woń aromatycznych potraw możemy być spokojni – tam zapach, są i klienci. Jednak kiedy w restauracji nie pachnie niczym, radzimy poprosić co najwyżej o wodę gazowaną.Możemy się spotkać ze stwierdzeniem, iż doskonale zjeść możemy jedynie w ekskluzywnych restauracjach. Złudne wrażenie. Bywa, że wyrafinowane, dziesięciokrotnie droższe danie nie zachwyca bardziej, niż podana na dworcu PKP zapiekanka.Następny mile widziany znak, to obecność właściciela w lokalu. To zawsze dobrze wróży. Interesuje się gośćmi, kieruje zespołem – widzimy, że jest prawdziwym gospodarzem tego miejsca.

Sprawdzonym pomysłem jest także porada znajomych.

Jeśli zaciekawił Cię niniejszy tekst, to odwiedź www tonsmeier nip a tam czekają na Ciebie materiały godne uwagi. Zobacz je – będziesz niezwykle zadowolony.

Na pewno polecą nam restaurację, która trafi w nasz gust kulinarny (zerknij na bloga marty krawczyk). I bardzo ważne- krótkie menu. To zapewnienie, że produkty są świeże. Wiedzmy, że im bardziej pokaźna karta, tym większa pewność, że potrawy zostały wyjęte z zamrażarki. Karta dań a nawet przyprawniki (znacznie więcej odnajdziesz na www) to wizytówka miejsca, dlatego wskazane jest również zwrócić uwagę na jej szatę graficzną. To pierwsza rzecz po którą sięga każdy gość. To od jej wyglądu, oprawy, wzoru zależy pierwsze odczucie konsumenta.

Wnętrze restauracji

Autor: Anton S.
Źródło: http://www.flickr.com

Ze skóry, eleganckie, nowoczesne i szalone stworzą ciekawy dodatek restauracji. Potrawy w niej zapisane muszą być konkretnie podzielone na kategorie, ceny oraz wagę. Dobrze jest kiedy restaurator zleca wykonanie karty menu restauracji (bardzo przydatna strona, mądrze jest odwiedzić) firmie, która robi to profesjonalnie.
Baczmy też na zbyt wyszukany wystrój w przeciętnej knajpce przy drodze. Nie jest to regułą, mimo to bywa, że szefowie wydali już tak wielkie pieniądze na urządzenie wnętrza, że zabrakło ich na wykwalifikowanego kucharza i dobre produkty.
I to chyba na tyle. Mamy nadzieję, że nasze rady przydadzą się Państwu w czasie kulinarnych wojaży.

Leave a Reply

*