
Chłodnie i mroźnie
Chłodnie to specjalne wnętrza przygotowane do przechowywania między innymi żywności. Powszechnie kojarzone są przede wszystkim z ogromnymi halami, na terenie których składowane jest mięso, wiszące na specjalnych hakach. Jest to faktycznie jedno z podstawowych wykorzystań rozwiązań chłodniczych w przemyśle spożywczym. W pomieszczeniach chłodniczych przechowywane są też inne elementy jak między innymi nabiał. Rozmaite produkty na bazie mleka w wyższej temperaturze bardzo szybko się psują.Mrożenie natomiast w przypadku niektórych produktów wywołuje nieznaczną zmianę ich charakteru, jednak jedynie po tego rodzaju obróbce część pokarmów będzie przydatna do spożycia po długim czasie. Odpowiednikiem chłodni w przypadku zamrażania są mroźnie, w których temperatura jest o wiele niższa.
Pozostałe zastosowania chłodni
Budowa chłodni uzależniona jest przede wszystkim od tego, co jest tam składowane. Odmiennie będzie więc prezentować się pomieszczenie, w którym znajduje się mięso, a odmiennie magazyn i producent regały magazynowe na napoje. Systemy chłodnicze znajdują zastosowanie także poza przemysłem spożywczym. Dobrym przykładem mogą być rośliny. Przykładowo kwiaty przed dostarczeniem do kwiaciarni muszą znajdować się w obniżonej temperaturze, a także być dostarczane za pomocą samochodu-chłodni – serwis chłodni warszawa.