W czym podawać zupkę – talerz, miseczka czy też bulionówka?

Zawiesiste czy rzadkie, o konsystencji kremu, z makaronem lub bez. Sycące bądź dietetyczne, esencjonalne jak też dostatnie w witaminy – zupki.
Konsumujemy je od dziecka.

Bulionówki Ćmielów

Autor: Franklin Heijnen
Źródło: http://www.flickr.com
artykuł

Autor: Naturhouse
Źródło: Naturhouse
Barszcz biały, bulion, barszcz, kapuśniaczek, pomidorówka, z ogórków oj, długo by wymieniać.

Jeżeli jesteś zdania, że opisywany tutaj tekst zawiera niesamowicie interesujące informacje, to wejdź na pomocny tekst, który też Cię pochłonie kompletnie.

Polacy wprost wielbią zupy i jedzą ich najsporzej na globie. Naprowadzamy w czym podawać zupę. Prawdopodobnie masz w swoim kredensie co najmniej dwa typy, a czasami nawet trzy typy naczyń do zupki i to w rozmaitym wydaniu. Najprościej naczynka do zup można sklasyfikować jako głęboki talerz, miseczki do zupy i tak zwane bulionówki. Na eleganckich przyjęciach zupy często serwuje się w małych miseczkach. Te z uszkiem bądź z dwoma są to bulionówki Chodzież. Kiedy niekiedy zupy podaje się również w niedużych kokilkach, w których zupa była opiekana w piecu (dla przykładu francuska zupa cebulowa) bądź malutkim garnku. Bulionówkę kładzie się na talerzu, na papierową serwetkę. Talerz winien być tak wielki by mogła się również tam pomieścić łyżka, jaka powinna się tam znaleźć przed jak też po konsumpcji. Aby usprawnić jedzenie, możesz podać łyżkę odrobinę mniejszą. W bulionówkach serwujemy zupy czyste oraz kremy wprost na stół. O ile do zupy serwujemy dodatki, należy ulokować je na oddzielnym talerzu po lewej stronie, zaś jeżeli podaje się na dodatek widelczyk, wówczas talerzyk z dodatkami oraz widelczykiem ustawiamy po stronie prawej.

miseczki do zupy

Autor: Daniel Kruczynski
Źródło: http://www.flickr.com
Bulionówki Ćmielów sprawdzają się na wszelkiego typu imprezach.

Miseczka to postać pośrednia między talerzem a bulionówką. Przez wzgląd na swój rozmiar, dla wielu jest to ukochana forma serwowania i spożywania zup, zwłaszcza na co dzień.

Leave a Reply

*