Jakim sposobem zrobić domowe lizaki?

Woda, cukier, a ulubione dodatki starczą, aby zrobić domowe lizaki i zachwycić wszystkich dobrze znanym smakiem. Niemalże wszystkie dzieci lubią łakocie. Słodkości ze sklepowej półki są jednakże niezdrowe, bowiem zawierają dużo konserwantów i syntetycznych barwników.

Aby ustrzec latorośle przed niezdrową żywnością, a równocześnie nasycić ich podniebienia warto samemu przygotować domowe lizaczki. Dzieci z całą pewnością będą oczarowane, a i nie jeden dorosły domownik skusi się na cokolwiek słodyczy.

lizak w papierku

Autor: jencu
Źródło: http://www.flickr.com

Bardzo łatwym sposobem na to, aby zrobić domowe lizaczki będzie podgrzanie 20 dag cukru w niewielkim garnuszku. Kiedy cukier się rozpuści, powinno się zaczekać aż przeistoczy się w karmel o złoto-brązowym zabarwieniu i gęstej konsystencji. Na blasze należy położyć papier do pieczenia.

Jeżeli masz ochotę przeczytać większą ilość danych na opisywany wątek – doskonale się składa, gdyż jest już pełna informacja, którą można zobaczyć tutaj.

Nieco ostudzony karmel nakładać łyżeczką na blachę tworząc lizaczki. W niezastygłą jeszcze masę, wtykać patyczki do lizaków. Odstawić, ażeby mogły stwardnieć. Masę można przelać również do foremek na ciasteczka, by lizaczki zyskały ładny układ.

Nieco inny przepis jest alternatywą dla tych, którzy śnią o klasycznie słodkich, soczyście owocowych lizakach. Starczy przygotować 250 gram cukru, 40 mililitrów wody jak też 70 mililitrów soku truskawkowego czy porzeczkowego. W miejsce syropu ze sklepu, można użyć też samodzielnie przyrządzonego z cukru, malin oraz wody, jest to jednakże bardziej kłopotliwe. Wszystkie składniki trzeba pomieścić w garnuszku i zagotować. Pozostawić na ogniu przez około 15 min. (temperatura winna wynosić mniej więcej 160 stopni). Gorącą masę można przelać podobnie jak w powyższym przepisie na papier do pieczenia oraz wetknąć patyczki do lizaków. Możesz zobaczyć jak wyglądają różne patyczki wchodząc tutaj Wytwórnia Patyczków do Szaszłyków i Lodów, Fyda Zdzisław.

Gdy nadchodzą upały, każdy szuka przyjemnego ochłodzenia. Żeby samodzielnie przygotować domowe lizaczki lodowe, starczy przygotować tylko parę składników. Najbardziej orzeźwiające, są lizaki wodne.

Nie ociągaj się – jeżeli chcesz uzyskać ekstra wiadomości na ów temat, pamiętaj o tym, że bezpłatne wejście (http://www.4stronysmaku.pl/kategoria-produktu/wina-bezalkoholowe/) na ten link naprawdę nic nie będzie Cię kosztowało.

Należy zaopatrzyć się w cytrynkę, wodę a także cukier, żeby zrobić lemoniadę. Proporcje zależą od preferowanego smaku. Przelać mieszankę do foremek i wstawić do zamrażarki. Gdy zaczną ścinać się, wystarczy wsadzić patyczki do lizaków oraz poczekać aż całkiem się zamrożą. Inna metoda to mrożenie soku rozrzedzonego niedużą ilością wody.

Leave a Reply

*