Fenomen kawy – dlaczego ten napar ma tylu zwolenników

Kawa to napój znany już od dawnych czasów. W najdawniejszych czasach stwierdzono jej charakterystyczne właściwości, polegające w pierwszej kolejności na podnoszeniu ciśnienia i dodawaniu energii. Obecnie fenomen kawy wcale się nie zmniejszył, a nawet wzrósł. Na dzień dzisiejszy bardzo wiele ludzi jest skłonnych zadeklarować, że każdy dzień rozpoczyna od porannej porsji kawy.

kawa

Autor: ZPC Piast Sp. z o.o.
Źródło: ZPC Piast Sp. z o.o.
Spożywanie tego napoju jest też metodą na popołudniowy relaks w kawiarni. Lokali tego rodzaju jest bardzo wiele, a odwiedzających stale przybywa. Ogólnie kawa występuje w bardzo wielu typach i odmianach. Jedną z najpopularniejszych i prawdopodobnie posiadających najlepszy aromat jest kawa kolumbijska. Kawa oprócz napoju może także służyć jako przyprawa i dodatek do deserów. Przykładem jest niezwykle znane i lubiane ciasto tiramisu, do którego stosuje się biszkopty maczane w kawie. Obecnie także coraz większa liczba ludzi decyduje się na kupno profesjonalnego ekspresu kawowego do użytku domowego.

Style podawania

W kawiarniach na całym świecie można spotkać się z różnorodnymi metodami i stylami parzenia i podawania kawy. Część z tych sposobów we wszystkich krajach jest taka sama. Zalicza się do nich na przykład espresso, które jest bardzo mocnym naparem z kawy, robionym z niewielką ilością wody, a serwowanym w niewielkich filiżankach. Z kolei caffe latte to swego rodzaju przeciwieństwo espresso, gdyż niewielka ilość kawy połączona jest tam z wielką ilością spienionego mleka. Kawa tego typu w większości przypadków serwowana jest w dużych szklankach. Ponadto istnieje jeszcze dużo innych typów przyrządzania kawy. Należy do nich kawa mrożona, nierzadko podawana z lodami.

Sztuka przyrządzania kawy

kawa

Autor: DA
W pewnym momencie powstał także zawód, polegający na wyspecjalizowanym parzeniu i serwowaniu kawy. Bariści w każdej sytuacji muszą mieć odpowiednie uprawnienia i certyfikaty w oparciu o ukończone kursy. Doskonałe przyrządzanie kawy wymaga jednak przede wszystkim długiej praktyki. Najlepsi w tej profesji nie tylko parzą doskonałą kawę (np.: ), ale także podają ją w specjalny sposób, na przykład rysując ze spienionego mleka różnorodne motywy. Taką kawę można dostać tylko w wybranych kawiarniach, za odpowiednią cenę.

Leave a Reply

*