
Po pierwsze, ziemniaki nie są tak bardzo kaloryczne, jak mogłoby się wydawać. Dużo ludzi odchodzi od spożywania kartofli, kiedy planuje pozbyć się paru kilogramów. Zazwyczaj kartofle są wykluczane z odchudzającej diety. Tymczasem wcale nie posiadają one tak wielu kilokalorii. Szacuje się, że jest to jedynie 70kcal na 100 g.
Nie zapominaj o tym, że możesz przeczytać inne interesujące wątki – wystarczy zaledwie na tej stronie www najechać na umieszczony tam link.
Problem w tym, że ziemniaki z reguły zjadamy z sosami – i to te składniki są odpowiedzialne za przyrost tkanki tłuszczowej.

Ze wszystkich tych cennych mikroelementów jesteś w stanie jednak skorzystać tylko wtedy, kiedy odpowiednio przygotujesz ziemniaki. Dobrze jest mieć na uwadze, że szczególnie dużo witamin w ziemniakach jest od razu pod skórką. Z tego powodu warto powoli ziemniaki. Najlepiej tak cienko jak to tylko możliwe. Wówczas jest największa szansa na to, że posiłek okaże się źródłem cennych składników. Uważaj również, by nie gotować zbyt długo ziemniaków. Najlepiej pociąć ziemniaki w równej wielkości kawałki, a wszystkie ugotują się równomiernie.